MS HASTALIĞI

Home / Kategorisiz / MS HASTALIĞI
MS HASTALIĞI

MS HASTALIĞI

MS HASTALIGI HAKKINDA

MS ile ilgili gerçekler :
Dünyada yaklaşık 2,500,000 Multipl Skleroz hastası vardır.
MS genç yetişkinlerde en sık görülen merkezi sinir sistemi hastalıklarından biridir.

Multipl Skleroz’da ne oluyor?
MS hastalığı şu örnekle tanımlanabilir; Elektrik kablolarının üzerinde yalıtımı sağlayan plastik kaplamalar bulunmaktadır .
Bazı sebeplerle kabloların üzerinde yalıtımı sağlayan plastik sıyrılabilir ve yer yer açılır. Bu durumda çıplak teller birbirine değer ve kısa devreler oluşur.Sonuç olarak bu elektrik kablosu tamir olana kadar elektiği iletemiyecektir.
MS hastalığında da benzer bir süreç işlemektedir. İnsan vücudunda da binlerce kilometre sinir vardır ve bu sinirlerin üzeri yalıtımı sağlıyan miyelin denen yağlı bir madde ile çevrilidir. MS te bu miyelin yer yer yok olur buda kısa devre oluşumuna sebep olur.
Sonuç olarak miyelin tamir olana kadar o bölgede bir özür gelişir.
MS Hastalığı
Multipl skleroz (MS) hastalığını basitçe, merkezi sinir sistemine sınırlı olan ve merkezi sinir sisteminin birden fazla bölgesini farklı zamanlarda etkileyen (yineleyici) iltihabi hastalık olarak tanımlamak mümkündür.Sinir sistemindeki başlıca hasar sinir telciğinin (nöron) çevresini sarıp koruyucu ve iletici rol oynayan miyelin tabakasına yönelik olduğu için MS hastalığı demiyelinizan (miyelini bozan) hastalıklar adı verilen bir grup hastalık içerisinde yer alır.
Gazete Kadıköy Röportaj
-MS, bulaşıcı ve mikrobik bir hastalık mı? MS bulaşıcı bir hastalık değildir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir. Özellikle 40 yaşın altındaki genç erişkinlerde işlevsel kısıtlılığa yol açan en yaygın nörolojik hastalıktır. Hastalık sıklığının bölgesel dağılım farklılığının genetik ve çevresel sebepleri vardır. Kuzey yarım kürede MS hastalığı daha sıktır. Güneş ışığı yani D vitamini az olan bölgelerde bu hastalığa yakalanan kişi sayısı daha fazladır da denilebilir. Güney yarım kürede ise bu hastalık daha seyrektir. Avrupa’da, Amerika’da MS hastalığı daha sıktır. Bu da hastalığın çevresel etmenlerden etkilendiğini gösteriyor. ‘Güneş girmeyen eve doktor girer’ atasözü bu durumda gerçek oluyor. Çünkü Güneş birçok hastalığa iyi gelirken, sağlığın da baş koruyuculuğunu yapabilmektedir. Bağışıklık sistemi, güneş ve D vitamini arasında sıkı bir ilişki bulunduğu son yıllarda ortaya konmuştur.
Bening MS
Olguların çoğunu teşkil eden RRMS, akut nörolojik bozulmalar-hastalık alevlenmeleri(ataklar) ile karakterizedir. Ataklar arası dönemde hastalık ilerleme göstermez.

Kortizon Nedir ?
Çoğunlukla steroidler olarak kısaltılan kortikosteroidler, örneğin kortizon, normalde vücutta bulunan bir grup hormondur ve vücudun metabolizması üzerinde bir çok etkileri vardır. Vücuda tablet ya da iğneyle dışarıdan verilmeleri vücuttaki dengeyi etkiler.

Steroidler, inflamasyonu kontrol etmede çok etkilidirler. Akut atak tedavisinin temelini kortikosteroidler olusturmaktadır.