Soru / Cevap

Buradaki yazılar bilgilendirme amaçlıdır. Kesin teşhis ve tedavi için doktorunuza başvurunuz…

Soru / Cevap

Multipl Skleroz (MS) beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. Kılıfın hasar gördüğü yerlerde sertleşmiş dokular (skleroz) yer almaktadır. Bu sertleşmiş alana da plak denir. Bu plaklar, sinir sistemi içinde pek çok yerde oluşabilir ve sinirler boyunca mesajların iletilmesini engelleyebilir.

Sıcak su ve ısı artışı MS ‘ e ait eski şikayet ve yakınmaların belirginleşmesine yol açar. Isı düştüğünde herşey tekrar eski haline dönmektedir.
Eskiden bu yöntem MS TANISI koymak için kullanılmaktaydı. ( Sıcak Su Testi)

Bel Ağrısı için ortapedik yatak, bel kaslarını güçlendirici egzersizlerin yanı sıra dinlenmenizi ve ağır işlerden kaçınılması önerilmektedir.

Bu konuda uyulması gereken tek kural her sağlıklı bireyin yapması gerekenlerle aynıdır. Bu da hayvansal yağdan uzak durmak, yeşil sebze, meyve ve beyaz et ağırlıklı proteinden ve vitaminlerden zengin bir diyettir. Ayrıca sigaradan uzak durup alkol alımını da azaltmak başka sağlık sorunlarının hastalığınızın üzerine eklenmesini ve hastalığınızın normal seyrinden daha da hızlı ilerlemesini engelleyecektir.

-Bu sorunun kısaca yanıtlarsam:” Evet”
Çünkü birçok bağışıklık sistemi hastalıkları genetik olarak benzer bir sürecin sonucunda gelişmektedir.
-Sebebine gelince;
Bağışıklık sistemi yani Otoimmün hastalıklar (OİH) spektrumu geniş bir yelpazeye yayılmıştır.
Bir uçta organa özgü,yani sadece tek bir organa yönelik Otoimmun hastalıklar(Hashimoto,Diabet,Astım,romatizma vb.) diğer uçta ise sistemik olarak etkiliyen otoimmün hastalıklar(Lupus,Çölyak hastalığı,Sjögren,sarkoidoz ) sayılabilir.
Sistemik ve organa özgü otoimmün hastalıklar arasında özellikle HLA’yı(Human Leukocte Antigen) ilgilendiren genetik bir birliktelik söz konusudur.
HLA moleküllerinin kodlandığı gen bölgesi Büyük Doku uygunluk Kompleksi(MHC) olarak adlandırılmaktadır.Bu bölge doku uyumunu sağlayan genin kodlandığı bölgedir.
Bu durum, klinik olarak farklı otoimmün hastalıkların, otoimmünitede risk faktörü olarak ortak bir genetik eğilimi paylaşabileceği hipotezinide desteklemektedir.
MS’ de sıklıkla HLA DR2, DR3, B7, A3, DR15, DQ6, DW2 saptanırken, Türk toplumunda DQ2 ve DR14 antijenlerine rastlanmakta, çölyak hastalığında ise otoimmun hastalıklarda ortak paylaşılan DQ2 ve DQ8 haplotipleri görülmektedir.
HLA Doku gruplarındaki benzerliklerin otoimmun hastalıkların (Diabet Tip 1,Hashimoto tiroidit, inflamatuvar bağırsak hastalığı, astım, romatoid artrit) birlikte görülme insidansını yükselten sebepler arasında olduğu varsayılmaktadır.

Değerli Bahar Hanım,

Recai Hocamızın konuyla ilgili cevabı aşağıdaki şekildedir. Geçmiş olsun dileklerimizle…

Multipl Skleroz hastalarını takip ediyorum.
Alzheimer Hastalığı ilgi ve takip alanıma girmiyor.
Doç. Dr. Recai Türkoğlu

Değerli Ebru Hanım,
Recai Hocamızın konuyla ilgili cevabı aşağıdaki şekildedir. Geçmiş olsun dileklerimizle…

Aubagio MS 1.basamak tedavisi için onaylanmış bir ilaçtır.
Buna karşın Fingolimod (Fingya) 2.basamak tedavi onayı bulunmaktadır.
Multipl Skleroz tedavi seçimi bir risk yönetimidir.
Tedavi seçimi ve tercihi hastadan hastaya değişiklik göstereceği aşikardır…..
Etkinlik artışı, yan etki artışına da sebep olabilmektedir….
Etkinlik açısından tabi ki Fingolimod daha üstündür…
MS hastalarında ilaç seçimi ve değişimi için bir risk yönetimi şeması ile karar vermek uygun olur.

Doç. Dr. Recai Türkoğlu

*Sağlık sorunları için uzman hekimler ile yapılacak tetkikler sonucu tedavi uygulanmalıdır. Yukarıdaki metin genel bilgi amaçlıdır.